Hogyan legyél jó szobatárs? | Suli

Hello mindenki! Ebben a bejegyzésben arról szeretnék nektek beszélni, hogy milyen is egy jó szobatárs. Bár talán nem én vagyok a legelviselhetőbb, legcsendesebb (nos az biztos nem), legkönnyenkezelhetőbb ember ezen a bolygón de egy év alatt helyel-közel elég sokat tanultam a kollégiumi életről, így ezeket szeretném nektek megmutatni.

Tudd az órarendjét

Nem azt mondom, hogy tanuld meg, hanem figyelj oda rá. Mi úgy oldottuk meg, hogy kiraktuk az órarendünket az íróasztalunk előtti mágneses táblára, így bármikor láthattuk a másikét. Ha neki korán van órája másnap reggel, akkor figyelj oda rá és este ne zavard sokáig, hagyd pihenni. Ha pedig neked van korán reggel órád, akkor próbálj meg a lehető leghalkabban elkészülni.

Ne nyomd meg a szundi gombot

Bár már egy korábbi bejegyzésemben is említettem, hogy a szundi gomb az ellenségünk most is ki kell térnem rá. Otthon, ha egyedül vagy egy szobában nem zavarsz senkit azzal, hogy öt percenként szól az ébresztőt. De te se akarnád hallgatni az ő ébresztőjét folyamatosan. Szóval, amilyen gyorsan tudod nyomd ki az ébresztőt és kelj fel.

Esti rutinba illő szokások: https://bit.ly/2oVNDYS
Reggeli rutinba illő szokások: https://bit.ly/2BjvLzQ
Nyári reggeli rutinom: https://bit.ly/2QiCduo

Ágyazz be és tarts rendet magad körül

Úgy hangzik, mintha ennek csak számodra lenne előnye, de igazából mind a kettőtöknek van. Senki nem szeret rendetlen szobában lenni, vagy oda haza érkezni egy fárasztó nap után. Ezért mind a kettőtök érdekében próbálj meg rendet tartani magad körül. Ha odafigyelsz rá csak pár percet vesz igénybe de nagy különbséget tesz.

Használj fülhallgatót

Ha sorozatot, filmet nézel, vagy zenét hallgatsz használj fülest. Kellemetlenül érintheti a szobatársad és főnökösködésnek tűnhet, ha emiatt állandóan szólnia kell. Szóval fel a fül vagy fejhallgatóval, kivéve persze ha együtt nézitek a sorozatot, vagy hallgatjátok a zenét.
Egyébként nagyon király közös program ha együtt izgultok egy sorozat miatt, vagy együtt énekeltek.

Ajánld fel a segítséged

Ha nem is vagytok világra szóló barátok, akkor se fog senkinek se fájni, ha néha segítetek a másiknak. Ha mész boltba nyugodtan megkérdezheted, hogy nem-e szeretne valamit, vagy esetleg felajánlhatod, hogy veled tarthatna. Ha sütit viszel otthonról, vagy csinálsz nyugodtan adhatsz neki, nem fogja rossz néven venni, a főt kaját sem. Elfogadja vagy nem az biztos, hogy megfogja jegyezni és értékelni fogja.

Kérd el mielőtt használnád a cuccát

Még ha meg is beszéltétek, hogy nyugodtan használhatjátok egymás cuccát, akkor is érdemes megkérdezni. Még ha csak egy gémkapocsról is van szó. Ha pedig elhasználod valamijét és esetleg főképp te használtad, akkor ajánld fel, hogy vissza veszed neki. Ha nem is fogadja el, legalább megkérdezted.

Ne légy passzív-agresszív, beszélj róla

Ez az, amit határozottan megtanultam az első év alatt. Bizony nem egyszer kellett problémákkal szembe néznem. Olyan kollégiumban voltam (és leszek), ahol két kettes szobához tartozik egy konyha és egy fürdő, tehát így úgymond négyen vagyunk a szobában és bár a közvetlen szobatársammal semmi nagy összetűzésünk vagy hisztink nem volt, bizony volt, hogy a másik szobával megyűlt a bajunk. Amit mind a ketten megtanultuk, hogy nem jó ha magunkba tartjuk, ahogy az sem ha egymást hergeljük vele. Persze jó, hogy van valaki, akivel meglehet beszélni, de érdemes minél előbb leülni egy szoba megbeszélésre. Természetesen ne légy bunkó, próbáld meg helyén kezelni a dolgot. Csak finoman és nőiesen. De semmiképpen se törődj bele, ha valami nem tetszik. Te is ott élsz, neked is van beleszólásod a dolgokba. Ráadásul mostmár együtt éltek és alkalmazkodnotok kell, de az nem megy úgy, ha csak te alkalmazkodsz.

Vedd ki a részed

Mindenkinek együtt kell működnie, ha a közös helyiségekről van szó. Mindenkinek ki kell vennie a részét a dolgokból. Vidd le te is a szemetet, sepregess és moss fel, mosogass el magad után és takaríts. Ezek kulcsfontosságúak. Sokszor ezekkel is gondok lehetnek, ha valaki egyáltalán nem csinál semmit. Gyakorlatilag egy külön háztartásotok van és bizony muszáj gondoskodnotok róla, még akkor is, ha ezt otthon nem tettétek meg. Plusz ha már takarítás, a takarító szerek költségét érdemes megosztani, plusz az olyan dolgokét, mint a wc papír, vagy a papírtörlő.

Közös programok

Sokat javíthat a kapcsolatotokon ha csináltok közös programokat. Elég ha elmentek együtt kávézni, vagy bevásárolni, esetleg közösen vacsoráztok. Mi például ha csak tehetjük együtt eszünk a szobatársammal és közben mindenféléről beszélgetünk, videókat vagy sorozatot nézünk. Szerintem szuper dolog.

Nos azthiszem ennyi tippem lenne azzal kapcsolatban, hogy hogyan legyél jó szobatárs. Remélem tudtam segíteni. Ha van más tippetek akkor azt írjátok meg a kommentek között és osszátok meg a világgal. Nektek milyen kollégiumi tapasztalaitok vannak? Meséljetek oda lent.

Köszönöm, hogy elolvastad! Ha szeretnétek támogatni a blogom és nem lemaradni az új bejegyzésekről kövessetek a következő platformokon is:

Share:

0 megjegyzés

Szia! Tégy boldoggá és mond el a véleményed.